Termostat, ısıtıcı ve soğutucu olarak kullanılır. Dış ortamın sıcaklığı ön plana alınarak soğutucunun iç bölmelerinin sıcaklık seviyesi belirlenir ve istenilen seviyede sıcaklığı tutar. Temelde ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılır. Soğutma ve ısıtma işini birlikte tapan kombine termostatlar da bulunur. Isıtıcı sistemlerinde yer alan termostat ise suyun aşırı sıcak olmasını engeller. Su sıcaklığı aşırı yükselirse devreye girer ve devreyi keserek teknik amaca hizmet eder.

Elektrikli Termostat Nasıl Çalışır?

Termostatların şekilleri farklı olduğu için çalışma sistemleri de farklıdır. Genel olarak ortamdaki ısı seviyesini belirler ve ısı yükselirse ya da belirli seviye altına düşerse termostatlar devreye girer. Ayarlı ve elektrikli olanlarda ise ısı ayarı istenilen seviyede tutulur. Otomatik olarak devreye girer. Isı üreten cihazlarda, fotokopi ve klima gibi cihazlarda ısı seviyesi kontrolü için kullanılır.

dijital-termostat

Ayarlı Elektrikli Termostatların Genel Çalışma Prensibi

Kontak uçlarına sahip termostatlar otomatik olarak ortamdaki ısı seviyesini çalıştırır ya da durdurur. Mekana uygun termostat seçimi önemlidir. Havadaki ısı değişimini ölçmek için tasarlanan termostatları su ortamında kullanırsanız hassasiyet nedeniyle farklılıklar gösterebilir. Kullanım alanına göre ev tipi, oda tipi, ticari tip ve klima termostatı çeşitleri bulunur. Gerilim seviyesine göre ise düşük, hat gerilimli, mili volt gerilimlidir. İçyapısına göreyse gaz-sıvı körüklü, elektronik ve bi-metal cıvalıdır. Kaliteli ve paslanmaz modellerin kullanılması dayanıklılık ömrünü uzatır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir