Termostatların kullanım alanı geniştir. Termostat çeşitleri ve özellikleri ise kullanım alanına göre değişir. Termostatların kullanım amacı farklı olduğu için ısı ayarları da farklılık gösterir. Termostat seçerken hangi ortamda kullanılacağına dikkat etmelisiniz. Sus ısısını ölçmek için tasarlanan termostat ile hava ısısı ölçülmez. Bu nedenle almadan önce kullanacağınız alanın özelliklerine ve ne amaçla kullanacağınıza özen göstermelisiniz.

Termostatların Özellikleri Nelerdir?

Termostatlar kullanım yerlerine göre ticari tip, ev tipi, oda tipi ve klima termostatı olarak ayrılır. Termostat çeşitleri ve özellikleri gerilim seviyesine göre ise hat gerilimi, milli volt gerilimi, düşük gerilim olarak gruplarda incelenir. İç yapısına göre ise cıvalı, Bi-metal, elektronik ve sıvı-gaz körüklü olarak sınıflandırılır.

Bi- metal termostatların özelliği genişleme katsayıları farklı olan iki metal yüzeyin birleşmesinden oluşmasıdır. Isındığında eğilir ve metal malzeme üzerine kıvrılma olayı gerçekleşir. Kıvrılma sonucundaysa kontak uçlarının konum değiştirir. İstenen ısı yakalandığı zaman termostat durur ve ısı düştüğündeyse yeniden çalışır. Gazlı termostatlarda gazın ısı durumuna göre genişleme özelliği kullanılır.

Gaz körük ısınan ve sonrada genleşen gaz durumunda kontakların konum değiştirilmesi sonucu çalışır. Cıva tüplü termostatların içinde kontak uçları ve cıva vardır. Isınma durumunda bi-metal genleşir ve kontak uçları konum değiştirir. Soğuma durumunda uç konumları tekrar yer değiştirir ve termostatı devreye sokar. Kontak uçlarının yer değiştirmesi sonucunda ısıya etki edilir ve ısının yükselmesi önlenir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir